jueves, 30 de agosto de 2012

Today we are waiting in Schiphol with Thea Jentjens


Our artist today is Thea Jentjens from Amsterdam, who open a group show next 1st September in Amsterdam.
Schiphol Amsterdam airport. 2012
Schiphol Amsterdam Airport. 2012. Thea Jentjens.

Schiphol Amsterdam Airport. 2012. Thea Jentjens.
LASTCALL, een blog over luchthavens.
Een luchthaven, een vlakte waar vliegtuigen landen en opstijgen, is meestal voorzien van landingsbanen, een verkeerstoren, hangars, faciliteiten voor vliegtuigonderhoud en faciliteiten om te tanken, maar bevat ook accomodaties voor passagiers en vracht. Luchthavens zijn drukke publieke plaatsen, het zijn complexe en dynamische stations, wat het belang van de luchtvaart in onze huidige tijd weerspiegelt.
Maar een vliegveld is veel meer dan dat. Een vliegveld is een conglomeraat van culturen, het is een plaats waar mensen zich haasten, een plaats waar iedereen wacht om ergens anders naar toe te gaan, het is een plaats van tegenstellingen. Het is “niemandsland” waar verloren tijd steeds aanwezig lijkt. Een luchthaven is de ultieme wachtkamer. En toch is het ook hedendaagse cultuur, een plaats waar identiteit nauwkeurig wordt bekeken en ook als een slangenhuid wordt afgeworpen. We worden anoniem en homogeen.
LastCall is een online dagboek dat ons luchthavens laat zien waar we pas geleden hebben zitten wachten.
LastCall is in juli 2010 geboren als een reflectie op de vele uren die doorgebracht werden op vliegvelden, wachtend op een vlucht.
LastCall is zowel een persoonlijk als een open project, het is zowel een uitnodiging aan kunstenaars als aan niet-kunstenaars om hun foto’s en meningen te delen over de tijd doorgebracht op luchthavens over de hele wereld. Ik nodig iedereen uit om te reflecteren op het gebruik van de nieuwe publieke ruimtes en door middel van foto's het verdwijnen  van de grenzen tussen publiek en privé in een luchthaven terminal te analyseren. 
Na een half jaar werd dit project tentoongesteld in PhotoarteKomite Gallery (Bilbao, Spanje), in december 2010. Later, in april 2011 landde LastCall in Londen in de Viewfinder Gallery. En in november 2011 reisde LastCall naar Berlijn, om ons enig inzicht te geven in twee luchthavens die beide binnenkort zullen verdwijnen: Tegel en Schönefeld. Last Call - Letzter Aufruf, werd 27 november vorig jaar in Takt Berlin (Grünbergerstrasse 1 - 10243 - Berlin) geopend. Tijdens de opening was de tentoonstelling online beschikbaar via lastcall blog lastcall and in Ph´a´ke: espaciophake.
Nu, in september 2012, twee jaar en drie maanden na de geboorte, is LastCall ook in Hong Kong, 1a Space, geland. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario